Країна карпатських озер - масив Свидовець (подорожі 2009-2012р.)

  Коли потяг везе тебе на сторону за Карпати і ти бачиш у вікні, як тече річка Тиса, ще в дорозі  уявляєш собі мальовничі озера Свидовецього масиву. Саме тут розташовані одні із найкрсивіших Крапатських озер - Ворожеска, Догяска, Апшинець та Івор. Неймовірно чисті, холодні води приворожують, своєю красою та спокоєм, оточені зарослями жерепу та леличу, надають цим місцям неповторності та особливого шарму. Розташування цих озер в льодовикових карах, затримує сніг аж до серпня або сніг взагалі "літує" - що дає можливість навіть в спекотне літо, відчути різкий запах снігу і ледь помітний відголосок зими.

Сніжник біля озера Ворожеска
 Різними роками мандруючи закутками Свидовця вдавалось відвідувати нові вершини та озера. На сьогоднішній день озера - місця масового відпочинку туристів, а зважаючи на доступність, щей місця відпочинку несвідомих моторизовних туристів, які завдають непоправної шкоди природі. Свидовецький масив відноситься до заповідної території Карпатського біосферного заповідника. Тому я прошу всіх дотримуватися всіх правил перебування в заповідних територіях, а що стосується озер - головною пересторогою для відпочиваючих, є повна заборона купання, адже таким чином порушується екосистема озера і втрачається його первісний вигляд.

Струмок та невелика калюжка в кулуарі Стрімчески
Озера Свидовецього масиву мають льодовикове походження. Основним джерелом води для них є зафірновані залишки снігу на північній стороні прилягаючих вершин. Дно в таких озерах переважно замулене, деякі частини озера заростають з часом очеретом. З фауни трапляються ракоподібні види. 

Водорослі нижнього озера Ворожески.


Сніжник "наповнює" Ворожеску.

Вечірня Ворожеска
 Зважаючи на той факт, що з роками води в Карпатах стає все менше - озера залишаються природніми резервуарами питної води. Близькість великих запасів води, вже віддавна приваблювало пастухів і саме в цій місцевості були і залишаються численні отари овець та корів. Озеро Ворожеску "облюбовує" табун коней, які дуже полюблять смаколики туристів, тому якщо будете відпочивати на Ворожесці, пам'ятайте, Ви матимете надокучливих сусідів, які будуть намагатися поцупити у Вас щось смачненьке.

Отара овець біля озера Івор

Над  Івором
Окрім іменованих озер Країна Свидовець налічє чимало безіменних озер, які пронизують хребет. Покищо мені не вдалося  відвідати безіменне озерце на схилі гори Герешаска, яке розташоване за озерм Догяска.

Безіменні озера Свидовця
Безіменні калюжки під горою Котел
Одним із наймасштабніших озер є - Догяска (Герешаска або Морське око). Обмежене широким моренним валом, збирає чималу кількість талих вод. Є популярним туристичним об'єктом. В 2012 році, за допомогою гусеничного трактора, було нарощено дамбу, для підвищення рівня води в озері.

Біля озера Догяска.
Кришталево чисті води озер
  З цим озером, ще дуже давно трапилась в мене наступна пригода. Якось відпочиваючи на озері Ворожеска, вирішили з друзями відвідати Догяску, яка розташована не так далеко від Ворожески. Днина була сонячна і чудова, ловивши теплі серпневі промені сонця, жбурляли ми в Догяску камінці. Через деякий час з'явилась там жінка, місцева, яка застерігала нас, що кидати в озеро каміння не можна , що на дні озера око(Морське око), в яке влучивши каменем, накличеш на себе сльози у вигляді шторму і дощу. Посміявшись з тої бесіди вернулися ми на Ворожеску. На вечір Око, дало про себе знати, палатки виривало, лютував справжній морський шторм. Після того випадку до озер, я відношуся з повагою, нічого в них не кидаю, а навпаки прибираю, щоб іншим не було бажання щось шпурнути в Око.

Озеро Догяска. Вид на моренний вал.
Єдиним озером, яке вдалося побачити лише з вершин - залишається Апшинець. Можливо цього року вдастся, повноцінно відвідати його. 

Над Апшинцем

Далі буде..

Коментарі

  1. Як я люблю все пов'язане з водою, а на додачу настільки чистою і прекрасною водою. Молодці, пропагуйте і показуйте що до незрівняних красот рукою подати!!!!

    ВідповістиВидалити
  2. Так лишилися місця - які треба зас...ти!!!!

    ВідповістиВидалити
  3. гарний сайт і опис озер, сама недавно була на Свидовці і бачила багато озер, але на карті вони не позначені і в неті назв я не знайшла, але як описує автор ті озера безіменні))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за відгук! Цікаво про як озера йде мова? Можливо є фото?

      Видалити

Дописати коментар

Популярні публікації