Колиббінг

                                   Колиббінг - автентичний вид зимового туризму в Карпатах, 
в якому всі ночівлі організовані в будинках.

 В основу назви лягло слово колиба - будівля пастухів на високогір'ї. Оскільки ці будівлі сезонні, взимку вони порожні, а мізерна кільккість повноцінних притулків в горах, дало поштовх до розвитку нової течії. Зимовий туризм зараз теж видозмінюється. У пошуках тепла та комфорту, люди все частіше звертаються саме до колиббінгу, адже проживання безкоштовне, розташування цих будинків максимально підходить для здійснення ультралайт мандрівок. Унікальне карпатське явище, яке  увійшло в норму у більшості мандрівників, викликає  інтерес не тільки у підприємців, які вже від тепер інвестують у високогірні притулки, а й у звичайних туристів, які не маючи відповідного зимового спорядження бажають подорожувати зимовими Карпатами.



 Склалося так, що мережа притулків, побудованих Польським Товариством Татранським, а це станом на кінець 1938 року - сорок дві будівлі з туристичним призначенням - втрачена через низку історичних подій. За часів незалежної України, державою не було відновлено чи збудовано жодного туристичного притулку. А  у 2014 році був спалений останній притулок "Горгани"  на перевалі Столи.

Притулок Горгани на перевалі Столи
Ще один був поглинутий конгломератом, свавільної забудови і подальша доля якого, мені не відома.
Притулок Драгобрат


 З популяризацією туризму прийшлося виходити з положення, любими доступними способами. Сегмент колиббінгу зараз можна поділити на певні  категорії : а) приватні притулки б) будівлі рятувальників, метеорологів, науковців, парків, в)будинки лісових господарств г)сезонні будинки пастухів. Оскільки держава не здатна розвивати туризм на відповідному рівні та забезпечити туристів туристів притулками, підприємці почали освоювати цю нішу, яка на даний момент не є зайнята. Тут слід розуміти, що мова йде не про звичайний готель для інтелігента з міста, а спеціалізовану будівлю, яка призначена саме під туриста з рюкзаком. Власне слово притулок - якби натякає, що Вам би лише при-тулитися :) Сучасні приватні притулки вже пропонують своїм відвідувачам, хороші умови проживання, харчування, трансфери. На них в майбутньому буде орієнтована більшість сучасних мандрівників, які подорожуватимуть не тільки взимку.

Біостаціонар Львівського університету

 Другий сегмент - нетипові для таких задач споруди. Планування ночівель в них відбувається за попередніми домовленостями. Проживання не безкоштовне. Перелічити такі будівлі можна на пальцях однієї руки, тому даний сегмент, виняток, який фігурує в публікації, як статистичний плюс.

 Категорії  будинків лісників та пастухів - складають основну частку будинків, які використовують туристи для тимчасового перебування. Якщо ж попередніми категоріями не виникало явних "підводних течій" то з цими категоріями, є багато інформації, запитань, та непередбачуваних ситуацій.

 Варто зробити невеликий відступ та написати про мисливську хатинку, реконструкція якої почала проводитися у 2005 році ініційована Василем Гутиряком. Проводила її тоді регіональна фундація "Карпатські стежки", яка вирішила відновити побудований товариством "Плай" туристичний притулок у 1930 роках, що не пережив військові часи.  Вже тоді небайдужими волонтерами та активістами був здійснений перший крок у реконструкції будинку з  чітко визначеним цільовим призначенням. Сьогодні "Плісце", яке перебуває на балансі лісового господарства, можна де-факто визнати єдиним державним туристичним притулком, де всі охочі  мають право заночувати безкоштовно.


Туристичний притулок Плісце . Фото Пономаренко О.
Будиночок під горою Ліснів
Господарство на полонині Григорівка

Процеси, які відбуваються неконтрольовано, завжди будуть межувати з проблемами. 
Тимчасове перебування в гірських будинках, регламентується на даний момент лише..рівнем виховання самих відвідувачів. Із зростом мандрівників актуалізувалися питання утилізації сміття. Прилеглі полонини регулярно засмічуються. І лише завдяки наполегливій роботі небайдужих, які зносять сміття вниз, тотального смітника вдається уникнути.
 Оскільки будинки малесенькі, питання розміщення в них всіх охочих, стало ще однією проблемою. Моделюючи ситуацію маємо:  група людей, з надією йде до хатинки, яка на жаль вже абсолютно зайнята і спати їм прийдеться на вулиці. Бо вже навіть на підлозі все зайнято. Що робити людям, які не мають намету і планували спати в теплі? Такі ситуації бувають навіть курйозні. Історія знає випадок, коли згаданий вище В.Гутиряк, прийшовши на Плісце, дістав відкоша, від групи туристів, яка зайняла весь притулок і не знайшла йому місця для ночівлі.
 Подібних конфліктів було описано масово, добре що подібні непорозуміння закінчуються мирно.
Колиба на полонині Крами

Хатинка на пол. Пирчул
Будинки на полонині Мількова під горою Чивчин
 Однією із неописаних норм, яка побутує в колиббінгу стала заготівля дров, для майбутніх відвідувачів. Якщо із прибиранням та залишенням хати в в чистоті - все категорично, то з дровами є нюанси.  Смішно в цьому звинувачувати людину, яка не мала з собою пилки та сокири в поході. В лютому місяці 2015 року ми подорожували Мармаросами де зустріли в будинку заповідника, фотографа, який проживав в будинку, увага, десятий! день так і не розпаливши піч. Маючи сучасне спорядження, люди просто обходяться без використання пічок. Зрештою, ніхто нікого не зобов'язує.  Однак подбавши про того, хто прийде після тебе, ти дбаєш про себе. 
 Особливої уваги вартує окрема категорія людей, яка нищить людську працю на дрова. Ламаються лавиці, відриваються будь які дошки і все це спалюється із за банальної ліні, принести з лісу дров, які там стовідсотково є. Не дивно, якщо цього року пані Марія, яка відновивши будинок на полонині Веснарка, унеможливить вхід до неї. За останніми даними, там вибиті шибки, повно сміття. Де ж культура? Навіть якщо встановити там масивні двері, чи ставні на вікна, важко сказати чи зупинить це вандала..

Колибка на полонині Томнатик, неподалік станції РЛС "Памір"

Зруйновані стаї на полонині Гропа. Свидовець

Неподалік Угорських скель
 Дуже добре, якщо колиба, до якої ви прийшли є! На жаль випадки, коли людей зустрічала не хатинка, а купа попелу - непоодиноке явище в горах. Порушуючи правила техніки безпеки, просто недбало використовуючи печі, стається найгірше. За досить короткий час в Карпатах згоріло біля 10 будинків. Не хочеться вдаватися в причини цих пожеж. Слушно буде вкотре нагадати мандрівникам, дотримуватися правил пожежної безпеки. 

Полонина Лисича з новобудовою під зеленим дахом
Стаї пастухів на полонині Погарська

Колиба на полонині Мунчелик

 Будинки віддалені від цивілізації, стали цікаві не тільки туристам. На них кинули око відлюдники, які вирішили, що мають право проживати в цих будинках необмежений час.  Перебування подібних людей в хатинках, питання, яке на даний момент не має відповіді. Питання співіснування з ними вирішується на місці. Якщо ці люди дійсно відлюдники і їм імпонує аскетичний спосіб життя, то це ще мала біда. Найгірше коли такі будинки займаються людьми, які мають проблеми з законом і просто переховуються. Потенційному туристу важко зрозуміти хто перед ним і з'ясування стосунків може мати непередбачувані результати.

Колиби на полонині Середня
Будинок на полонині Лабєска
Колиба на полонині Смотрич
Колиба на полонині Левковець
Інтер'єр колиби на полонині Веснарка. Хребет Костричі.
 Чого слід очікувати українському туристу в ближчі пару років? Очевидно що розвитку. Сьогодні ми вже бачимо рух в цьому напрямку - нові притулки на Струнґах, Явірнику, існуючі на Переліску, Козменщику користуються неабиякою популярністю. Цей формат туризму, стане в майбутньому основою українського високогірного хайкінгу.
 Наступним етапом має бути відновлення притулків, які були втрачені.  
Я не здивуюся, якщо будуть противники будівництва притулків. Тому що, спостерігаючи за хаотичною забудовою гірськолижними комплексами гір, мимоволі розумієш, що може очікувати наприклад ту ж полонину Гаджина. 
 Пошук компромісу, який звертатиме увагу на проблеми екології та на безліч інших факторів - головний чинник у розвитку туристичної інфраструктури в горах.

Коментарі

Популярні публікації