Екологічна акція на горі Писаний Камінь 06.10.2013

 Холодний подих вітру, несе з Чорногірського хребта запах зими, що вже дала про себе знати першим снігом, міниться, іскриться гора Копилаш, ген за ним те сакральне місце, навколо якого сплелися історичні факти та легенди Гуцульщини. Ще в далекому 1760 році вперше було згадано Писаний Камінь, як місце проведення обрядів. Згодом за переказами цей Камінь став останньою домівкою для велета-віщуна, в свій час ступала тут нога і відважного Олекси Довбуша, який зі своїми опришками сховав десь під скелями скарби, а на останок відомі митці та історичні діячі відвідали це чудове місце Українських Карпат.
  Напуває землю теплом сонечко, в погожі дні жовтня року дві тисячі тринадцятого ми спостерігали  краєвиди Чорногірського хребта, виглядав вже з під сніжної шапки таємничий Чивчин, а за ним іскрилась сніжно-біла Родна. Гори почали вкриватися осінніми барвами, змішуються ці неймовірні кольори вже з білим кольором зими, під акомпанемент осені, гори гостинно запрошували нас допомогти їм, надати їм свого звичного вигляду, очиститися..


 Як і було заплановано, Громадською організацією Туристичне Товариство "Карпатські стежки" в першу неділю жовтня була проведена  екологічна акція на горі Писаний Камінь, що у Верховинському районі.  Проведення екологічної акції було погоджено з Буковецькою сільською радою, а також з Верховинським лісгоспом. До акції долучилися волонтери з , м.Чернівці, м.Коломия, м.Снятин в загальній кількості вісімнадцять чоловік і талісман акції собака Афинка.
Дуже посильну допомогу надали працівники Верховинського лісгоспу, які надали безоплатно транспорт (автмобіль Зіл-131), який вивіз групу волонтерів до безпосереднього місця проведення акції.
Прохолодний ранок змінювався на досить теплий день, прибувши на Буковецький перевал, ми обговорювали план наших дій.

Мішки вчаться літати!
Через деякий час приїхали представники влади, а саме голова селищної ради с.Буковець, п.Матражук Мирослав, який завчасу  підготував для учасників акції продукти, щоб ми могли підікріпитися після роботи. А згодом завантаживши всі речі на вантажівку ми рушили вверх!


Позаду Буковецький перевал та притрушений сніжком хребет Ігрець, та Чорний грунь.


Через пів-години прибуваємо на місце роботи. Найменші наші волонтери одягають шапки рукавички і до праці!

Молодий десант
А далі робота закипіла.

Зачистка основної території

В пошуках

Юні  волонетри
А після роботи можна і відпочити )


Вибирали все до дрібниць.



А далі ми взялися за найбільшу локацію, фото яких опубліковувалися раніше.

Вираз обличчя задоволений ніби білих грибів знайшов.
Мішки наповнюються швидко.
Забіжу наперед, ось так це місце виглядатиме через годину.
Чисто!!!
А поки продовжуємо працювати.


Під ногами сміття а над головою бурульки по 40-50 см))




Втрамбовуємо сміття.



На вершині г.Писаний Камінь. Одразу вино чому він Писаний))
Результат роботи вражає!




Повні кишені "добра"




Були і такі знахідки )


Шокує звісно кількість пляшок від алкоголю, таке враження що сюди люди приїжджають лише напитися і насмітити, чи можливо не варто їх називати людьми?
Через декілька годин робота підходила до логічного завершення,  разом було зібрано біля 60 мішків з сміттям і завантажено на вантажівку, яка транспортувала сміття на сміттєзвалище.



Справу зроблено!



Справу зроблено! Тепер гора Писаний Камінь чиста, хочеться вірити, що дана акція, заставить подумати, пересічного відвідувача, чи варто тут смітити знову. 

Фото Рижук.О.

Подяка.

Організація ГО ТТ "Карпатські Стежки" щиро дякує всім хто взяв участь в даній акції. 

Особисто я хочу подякувати:

- п.Сольчанику Григорію, який подбав за транспорт, та водієві п.Івану, за перевезення волонтерів та сміття.
-п. Матаржуку Мирославу, голові селищної ради с.Буковець, за допомогу в проведенні акції, та продукти харчування.
- Членам туристичного клубу "Весло" м.Чернівці, за посильну допомогу, цікаве і корисне знайомство з надією на подальшу співпрацю в нашому регіоні.


Окремо хочу подякувати Семенюку Володимиру за проявлену ініціативу та допомогу в організації даної акції.

А також всім моїм друзям, знайомим , всім, всім,всім хто був в цей день, поряд, всім тим хто любить і береже рідні Карпати! 




Коментарі

Популярні публікації