Таємниця свидовецьких полонин

Крізь темні хмари пробивалися промені молодого місяця, освітлювали полонинські трави. З темного моторошного лісу, який після літного дощу, дихав свіжістю, крадькома на полонину вийшла дівчина. Її волосся здавалося закриває її обличчя так, що і не вгледіти за ним її чорних як ніч очей. Босоніж ступала по росяній траві, ніби заблукала. Не зважала на холод, швидко піднялася на скелю над озером, обійняла її, ніби миленького свого і стала чекати. Довго довелося чекати, доки білосніжним сяйвом на пагорбі не засвітились на траві квіти. За хвильку на озері, з'явилися хвилі, ставало лячно. За переказами старої бабці Мокрини, ці білосніжні квіти з'являються раз на рік, вони і є та дуже давня таємниця, яка передається вже віками. За годину до купальської опівночі, карпатське зілля вбирає в себе енергію гір, містичний цвіт папороті манить сотні охочих віднайти ключ до незвіданої сили, вміння розуміти мову тварин, відкривати закляті схованки з золотом. Закрутилося небо, розійшлися хмари і вже чистий місяць світить на гори й доли. Озеро спокійне, його води вже ніхто не турбує. Лине запах гірського різнотрав'я полонинами збиваючи з ніг, ось ось землю почнуть лоскотати перші промені сонця, під легкий шум вітру, лежить дівчина в травах, а в руках красуні затиснуті білі квіти..Таємницю передано..


Анемона нарцисоцвітова над озером Івор

 Кожен з нас має таємниці і кожна з яких, має якесь призначення. Одна вже скоро стане яскравим подарунком і життя цієї таємниці закінчиться, а інша буде сотнями років переказуватися людьми, передаватися з покоління в покоління і житиме далі своїм таємничим життям. Захований скарб серед  скель гір, неодмінно дочекається свого наступного власника, так і звичай, який передається з роду в рід, або живе або гасне разом із життям.

Біля безіменного озера
В холодних водах карпатських озер, є свої потаємні бажання, які залишають тут сотні людей, які мріють повернутися сюди, за новими враженнями, розповісти наодинці холодним водам озера чи здійснилось їхнє бажання. Плавають по воді вінки  з вогняних квіток, на березі горить жива ватра, лунають співанки, а із-за гори прийдешній туман оповиває нові таємниці.

Безіменне озерце
Озеро Догяска
Кажуть, що в людині, яку ти вже знаєш багато років не залишається, чогось такого, чого б ти не знав. Кожен її вчинок стає передбачуваним, ти вже і не сподіваєшся відкрити, якусь нову таємницю для себе. Та коли врешті життя несподіванки закінчується, твоєму здивуванню немає меж. Ще пару років назад, ти ніколи в житті не міг подумати, що відбудеться щось таке, що зіб'є тебе з ніг, запаморочитьcя в голові і все почнеться знову, буде нова сторінка в житті але уже з відкритою таємницею.

Над озером Ворожеска

Для сучасного мандрівника, туристична мапа, як людина, неодмінно має свої таємні місця у вигляді білих плям. Це ті незвідані місця, де ще не ступала нога і очі не милувалися вперше побаченим. Іноді відкриття нових місць займає чимало часу, вимагає багато зусиль але в стократ приємніше відкрити для себе, щось нове, яке виявляється зовсім поруч. Недарма кажуть , що те що ми шукаємо, дуже близько. Ми просто не надаємо уваги тим чи іншим позначкам на мапі, нехтуючи ними, так і ніколи не відкривши для себе невеличкі але неповторні гірські таємниці.

Маленька таємниця Свидовця
Таємниця Свидовця - це невелике озеро, яке вдалося відвідати зовсім недавно. Не передати відчуттів, які переповнюють тебе, коли ти відкриваєш для себе щось нове. Саме тут у більшості моїх друзів, які знайшли нову терру інкогніту, було відчуття енергетичної чистоти та потужності місця. Зигзаги гір, вправно маскують справжні полонинські родзинки, які не дають шансу, а закохують в себе одразу. Тобі хочеться залишитись тут, відчувати гармонію води та каміння, а шум невеличкого водоспаду, надає цьому місцю особливого шарму.

Чистота вражає
Чистота води неймовірна, невеличкі скелі які оточують озеро, створюють архітектурний сад, а різнотрав'я додає неповторного аромату.  Саме тут вперше за дуже велику кількість походів вдалося знайти великі площі нарцисів, що вважається рідкістю на Свидовці.



Таємниця Свидовця - це як білі квіти в руках молодої дівчини. Для кожного з Вас, це місце буде мати власну вагу, особисті емоції та відчуття. Кожному хто віднайде її для себе, захочеться передати ці знання, саме тій людині, якій можна відкрити таємне. Озеро живе повноцінно, насолоджується насиченим життям, готове прийняти гостей, за одної умови, після знайомства - берегти  спільну таємницю..

Льон над озером

Коментарі

Популярні публікації