Лірична драма на Боржаві.

 Принишкнувши в травах Боржави, ти наче глядач у партері, займаєш найзручніше місце, щоб якнайкраще було видно, як захід сонця розмальовує гори. Вправно орудуючи пастелями,  сонячні промені розфарбовують боржавські полонини в неймовірні кольори. Розсіюється невеличка хмаринка і  перед тобою постає у всій своїй красі,  неповторний театр гір , де під останні промені погожого літнього дня, світло і тінь грають свою ліричну драму. Торкаючись трави, вітерець наче перебираючи струни гітари награє романтичну мелодію, на полотні гір постають чіткі контури  вершин. Іноді тонкі лінії вимальовують щиру посмішку, а вже через мить її змінить сльоза на щоці, згодом  в тінях хмар з'являються різні фантастичні фігури, які зберігають таємниці гір. Вправно виконуючи свою гру, тіні, наче люди, вітаються і прощаються, танцюють,цілуються, тиснуть один одному руки,  живуть своїм життям. Емоції заповнюють тебе, ти аплодуєш стоячи..

  
 Я й не знав що вона така. Гостроверха з крутими наче піке винищувача схилами і водночас така романтична. Піднімаючись на схили гори Гимба, моїм очам відкривалися нові горизонти ще небачені мною. Здавалося це майже рідний кожному Свидовець, але ні красуня Боржава інша, з власною родзинкою, закохує в себе одразу. Ягідний Урду-Флавантуч поступається Боржаві по кількості ягід. Ягоди тут дуже великі, а їхня кількість така, що місцеві збирачі збирають їх пів-метровими гребінками. 

Ліворуч Великий Верх
 Пам'ятаєте як хвилі моря підступають до берега, а в штормову погоду на хвилях утворюються баранці, море хвилюється, прагне вкрасти ще сантиметр суші. На Боржаві є схожий процес, листяний ліс також підступає до верхів хребта, та висота вгамовує його. Межа лісу закінчується раптово, без переходу в криволісся, одразу  за лісом простяються альпійські луки.


Безперечно заслуговують уваги відроги Боржави, розташовані паралельно  до  основного хребта, ніби вишикувались під лінієчку.


Якщо Вам забракло романтики на Боржаві у Вас є ще один шанс отримати все сповна. На схилах г.Гимба здійснюють мрії багатьох людей. Люди тут літають.


 Повітряні потоки створюють тут справжній рай для парапланеристів, вони з легкістю ширяють у височінь, кружляють, насолоджуються польотом. Цікаво спостерігати, як вправний літун розкладає параплана, очікує вітру, вже аж надокучає чекати коли він відірветься від землі і ось несподівано повітряний потік підхоплює його і вже десятки очей проводжають його в політ.

В польоті
 Перехід до гори Стой прокручує одну і ту ж думку. Це колискова для лавин. Навіть в голові не вкладається, з яким натиском спресований сніг прокладає собі шлях, руйнує все. Безпека туристів в горах, а саме на Боржавському хребті, дуже актуальне питання, особливо після цьогорічних трагічних випадків. В даний час "Карпатськими Стежками" проводиться підготовка до зимового маркування Боржави для підвищення безпеки відпочиваючих взимку.

Перехід до гори Стой
 Одним із цікавих об'єктів на хребті  є залишки радянської радіолокаційної станції на вершині гори Стой.  Боржавський "Памір" вже більше п'ятнадцяти років нагадує про своє існування лише залишками матеріалу з куполів, який біліє серед трав і фундаментом який ще не доруйнувала природа.


Залишки РЛС на горі Стой.
Вершина г.Стой.
Подорож Боржавою надовго врізалась в мою пам'ять. І хоч хребет відносно не великий та він безперечно привабливий, туристів на хребті чимало. Однак є і на хребті деякі труднощі, а саме місцерозташування Ваших наметів, джерела на хребті а також логістика бажала бути кращою. Навіть не зважаючи на ці перешкоди, я з впевненістю запевняю - Боржава варта Вашої уваги!

Ось така вона -Боржава!

Коментарі

Популярні публікації