Бануш з живої ватри

 Не оден раз ходив сми в ґруні, тай напровсєке носив з собов за плечіма у бисагах кавалок солонини з цібулев, крішку хліба, мо дес йкес єблуко забутне. Тай такво з тим чіповгавси верьхами але  то завше було шош попоїсти, дес посєгав по афині ци ожині, віпив води з чуркала, а коли вже на гет си змарґав, вікрешував ватри, брав штурпак йкис, би насилити той харч на него, тай пидсмажував на вогни у грани тот хліб з салом, з цібулев так єсм ладував, єк котюга, йка рік не їла.  Но аби йкий пудний ни був, єк ни варив банушу у полонині, то мож рахувати, що ни їв нич. Нираз ми си збиралиси у грунях бис файно, зварити густий бануш, би пересипати йго брийндзев овечов і доброго шкварьчика зісмажити доброї сматани дати пару лижок і дес сидічи пид стайов, дивлічісі єк ґруні заповиваютси у хмари, полочуцци половами, бюцци шарьґами, лижка за лижков, пид файну бесіду альбо у тишині лиш пид спів вітру  полуднувати ци вичєрєти і дєкувати Богу за днинку, за здоровлє і за бануш. Спраужний, зварений у горах, на живій ватрі..



Ватра ни любит пустих людей, ни пустої бесіди коло неї. Вона тогди противитси, ни хочєт горіти, димитси, ни дає дихати тай бануш зварити добрий на такій ватрі не мож. До доброго банушу тре доброї ватри і вна маєт бути вікресана з древишшя у єке уцілив грім. Ну то байка шо найти громове дерево ни просто, але єк ти не дурнєк, то потрафити на таке дерево мож. Єк маєт молотити шарґа понад голов, тре позначіти древиишє у єкесм має утрафити грім. Зраня перемотати рушником очі, босому, йдучи назад пролапати насліп дивєдесєть сім і одну смереку, прокрутитиси перед ню на одій нозі уломити три галузі з гаджюґи, а ветак вертати тхаті на схід сонця. Гарант має трафити у цесу смереку грім. Но гай, єк маєш з чєго вікресати живої ватри, то ти вже гоноровий. До ватри береси бук, вин ни так борзо горит, дає моцної грани. Ти видіу би хтос варив бануш на жерепі? Єк будеш видіти котрис таке робит, мош дати йму по писку. Нивольно палити кептарь Чорногори, за тім легенда ниодна, але то не чєсі уповідати.


Котев в єкому варити бануш нивольно чістити від спузи. Вид того диму, смоли, вин сам дає запаху. Зачєраєш водиці, а вна вже пропахує тими ватришшями, єкі бизконечно горє у ватерниках. Тке саме з лишков, бануш хочіт дерев'єної, інчов мош бануш зкабзувати. Язики полумнє облизуют котев, даючи воді життє, уна зачинає боїти перевиртатиси, просічи би у неї усипали шош, би вна надурно ни вилітала у ватру. Агі, а сметана де? Усипати побирше! Нижаліти ніц, сипати бис було смачно! Колис буди такі дзигарьки де пісок си сплет, ото тако єк тот пісок, так тра засипати у котев курудзєнку і шочєс мішєти. Не годен мішєти але водно мусиш. Ватру не годен так борзо згасити, а то боїт фист. Зачинают порскати на бануші єми, то вже готуйси шо скоро меш здоймати. Але тре дочікатиси коли на котлі з сматани си євит жир і курудз буде пливати в нім. Поки оден мішєє, другий ріжит шкварьок! Теньґими кавалками, масними пальцєми з цібулев, шо уже і так мож їсти, кришити і шпурєти смажитиси у котев. То такий запах йде, шо дес у сиглі вовки зачинють вити, бо  у них слина летит борзо, єк вода у Черемши. Бануш не їстци без брийндзі. Кажуть шо добра та, що забита у бербениці до Івана. Брийндзя годна стоєти у бербиниці рік і ничо їй ни є. В міру підсолена уна, робит порєдок у роті, топитси разом з шкварьками і банушем.. Тот хто бірує їсти брийндзю полонинску, не маєт їсти бануш. Най сербає зупу. А єк будет шош пастухам на вивці наговорювати, то буде д нему уночи приходити чорний баран і бити шоночі по крижєх. З тим не є жєрт. Уже єк бануш зготувавси, тре йому дати трохи умоцуватиси. А потім лишков накидати кіко годен ззісти, усипати поверес брийндзі і шкварків сметани, або брати гуслінки. Увесь розмнєкаєш, у голові і тілі лишєєси охіть лічи дес у царинці і пид співанки флоєри дрімати.. Цес смак, полонинів, молока, грани і диму з ватри - низабутний.

Коментарі

  1. а смакота то яка!!!!!!!!!!!! )))

    ВідповістиВидалити
  2. вдалося спробувати Трекерового бануша ))) -бомба! ))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Йо. Треба у правильній компанії його повторити. Ми його тоді ше пальцєми їли. Масний був фист!

      Видалити
  3. Просто насолоджують лексикою :-)
    І виглядає смачно :-)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. А нам не заважає десь зварити його разом! Головне зібратися докупи :)

      Видалити
  4. Фист братю, уповідка шо треба) Ти талант, треба тобі писацтвой займатисі мо то люди будут читати, ти є фист файно пишеш)

    ВідповістиВидалити
  5. про бограч чи боб-гуляш ніц не буде?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Треба мати в собі трішки угорського, щоб добре готувати ці страви. Спробую в ближчому часі написати щось нове на кулінарну тему. Дякую!

      Видалити

Дописати коментар

Популярні публікації