Гірські чесноти

 Кожна людина має потребу в чомусь винятковому,
в епоху, коли за гроші можна все..
©Райнхольд Меснер

Ватра в долині Чорного Черемошу

  Якщо відкрити старезного альбомчика, де фотографії пожовкли від старості і кожна з них має не тільки вагу, а навіть і запах - то можна спробувати зрозуміти хід історії. 
 Коли в школах розвивався туризм і походи були невідє'мною частиною виховання молоді, гори вже тоді формували нашу свідомість точно так само, як виховують і зараз. Без фальшу. Чесно.
 Підсвідомо ми всотували в себе принципи, які жорстко працюють в горах, а в низу вони, ставали менш значущими. Я би міг їх перелічити. А ви часто задаєте собі питання, як я змінився після цієї подорожі? Що я буду робити вдома таке, чого я навчився будучи в мандрах?

Східні схили гори Чивчин

 Час собі летить, як птах в небі, не озираючись чи вчора стало минулим. Ми змінилися разом з усім тим світом. Ми змінювалися з кожною мандрівкою, загартовувалися, дорослішали, розумнішали. Почали ще більше думати, про те, що змінилися ми, а Чивчин, точно такий самий який бачив Довбуша, залишився далі гойдати травами.
Але ми не знали, що нас чекає  - діджиталізація.

Баланс встановлено!

  Ми втратили вагу тексту, коли перестали писати листи, а перейшли на смски, довжиною не більше ніж 160 символів. Потім ми і це втратили.. Ми втратили вагу фото. Ми стали фотошопити фотографії незалежно, був цей ліс зелений чи озеро синє. Призма нашого ока показує все одно правду. 
       Тоді чому з'явилося бажання комусь показати неправду? Ой, загрубо, прикрашену правду.. 

Апогей тут теж є. На хвилі хайпу, слави  і центризму в туристичному світі, з'явилися випадки, коли люди почали за допомогою фотошопу домальовувати себе на вершинах гір. 
  Це якраз саме те, чого не вистачає зараз багатьом людям. Які маючи все, хочуть виняток, щоб стати на вершину ілюзорної гори, сходження на яку, нікому непотрбіне.


г.Чивчин


  Фаза максималістичного перенасичення всім зараз у розпалі. Гори й надалі чесно і безкорисливо стали - детоксом. Для кого інформаційним, бо нема  ні зв'язку ні інтернету. Для когось це усамітнення та переосмислення всього, що відбувається довкола. 
  І все наче добре, лише коли це все не проходить через інформаційне викривлення. Яке ніколи не розкаже, як було насправді. Бажання показати найкраще, найякісніше, найдорожче, найкрутіше стало звичкою.  
 І підкорити гору, можна за дев'ятсот гривень.. 

Броди Чорним Черемошем

 Бути чесним перед тим хто з тобою в холодну воду Черемоша, бути надійним, щоб на тебе опиралися, бути сміливим, щоб не втратити момент. І просто бути потрібним. Все рано чи пізно зведеться до того, чи було все це потрібно? Чи був потрібен ти сам..
 З поколіннями мають зберігатися ті чесноти, які залишають нас людиною. Які не тільки в горах, а тут в звичному нам місці, нівелюють всі деталі, які не коштують камінчика, який булькнув у воду гірської річки..


Смажка 

  Цього року я знову був в улюблених місцях. Особливих місцях, де ще більше свободи і волі. Де в травах, іванах чаях і ґоґодзах захована енергія, яка наповнила всіх, хто мандрував там зі мною. Не знаю що в Чивчинах є таке особливе, де нема у всіх Карпатах. Щось неймовірне. Чесно..

Коментарі

  1. Гарно написано! І відчувається продовження теми, піднятої в попередніх замітках. Світ змінюється, і не завжди в ту сторону, яка нам подобається. У мене лише питання до автора: непокоїть те, що негативні тенденції захоплюють суспільство, чи тривожить їх вплив на себе самого?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дуже важко чинити опір системі. Я відчуваю вплив але стараюся боротися, змінити щось в суспільстві мені не під силу та донести хоча б своїм друзям, я старатимусь. Надіюся, не складеться думка, що я нию) Я вкотре порівнюю. Дякую, що читаєте. Дуже приємно. Я якось взяв паузу, надіюся, наступна замітка буде веселіша!

      Видалити
  2. Чесних відтінків правди можна торкнутися , їх можна вдихнути , обійняти , відчути ... На фото ніц ти не побачиш . Хіба тільки на отих старих , пожовклих ... Вони - про гори . І про небо .. , най неба на них і не видко . Усе неймовірне не має " пензля перспективи насиченості світла " ... Воно , не прикрашене таке , дивиться мовчки , і так правдиво , що аж ну ..

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні публікації