В світі карпатських ягід. Урду-Флавантуч. 24-26.08.2012р.

 Дивишся на безліч стежок в ягідному морі Урду-Флавантуча і мимоволі нагадуєш дунайські плавні, де в безкраїх очеретах, переплелися між собою тисячі водних шляхів..Подує легесенький вітерець і заграє ягідне море, покотиться хвиля афинами, ґоґодзами, переливаючись жовто-гарячими кольорами. І ти наче невеликий човник маневруєш серед ягідних стежин, час від часу набираючи повні жмені ягід, ласуєш ними ще і ще.  Полонини, з запашною травою псарівкою помережені ягідними шляхами, оточені листяним лісом, змовились між собою, своїм затишком і красою захоплюють в полон, з якого не хочеться на волю..

Ягідні поля Урду-Флавантуча
  Вже віддавна мандруючи Свидовцем, чи проїжджаючи попри Урду-Флавантуч, було бажання, оцінити ці місця. Саме на День Незалежності, ми з друзями, вирішили сховатися від люду на Урду-Флавантучі.  Позаду залишились Сестрички-Близнички, а перед нами відкриваються все нові і нові горизонти.

Попереду гора Близниця Мала

 З кожним кілометром на південь місцевість поступово починає змінюватися, також дається взнаки і висота над рівнем моря, на якій розташований Урду-Флавантуч. Листяний ліс переважає, іноді на північних сторонах трапляється лелич, а з набором висоти тільки ягоди і трава.

На горизонті Близниці
 З виходом на гору Стара, ти починаєш оцінювати вже в повному масштабі ці місця. Більш рівні контури хребта, роблять його ідеальним для велопрогулянок. Десь з глибини тіла виривається колосальний згусток енергії, яка підхоплює тебе, хочеться зняти черевики, зірватися з місця і  босоніж бігти, бігти, бгіти.. 


Підйом на гору Стара 1471м.


На вершині г.Стара
 Десь вдалині видніється Чорногірський хребет,  бідна Говрела в цей день приймає гостей, а ми рухаючись Урду-Флавантучем зустрічаєм лише хорошу погоду, вітерець і ягоди. Протягом походу  зустрілися лише раз з поляками під горою Терентин.

Вид на Чорногірський хребет. Ліворуч видно полонину Браїлку.
 За полониною Білин, ми вкторе зробили відкриття для себе. Такої кількості ягід я ще не бачив. Ніби хтось вправно насіяв, розасдив, кущі чорниць. Не дивно що така кількість ягід приманює збирачів, яких тут вдосталь. А що найгірше, це сміття, якого після них вдосталь. Протягом походу ми декілька разів, влаштовували міні еко-акції.

Афини, афини, афини...
Чорничний хай-вей
Позаду Близниці
З водою на хребті відчутні проблеми. Принаймі в 2012 році в посушливий рік багато джерел пересохли, тому запасатись водою краще заздалегідь. На шляху траплялось чимало закнутих господарств, напевне якраз саме через цей фактор. 

Без жодного дерева
Урду-Флавантуч
Наче маячок, рахівська вежа, яка розташована на горі Терентин, вказувала нам напрям руху. 

Рахівська вежа на горі Терентин
Подорож видалась на прочуд чудовою. Враження від нових місць, які ми відвідали, неповторні. Мандрівка напрочуд легка, її сміло можна рекомендувати новачкам, принесе масу позитиву та задоволення. 

За світлини вдячний Бурсанову О.

Коментарі

Популярні публікації