Шпиці (19.08.2012р.)

  Мабуть в кожного мандрівника є свій список найбільш красивих та цікавих туристичних об'єктів в Карпатах. Звісно таких місць дуже багато і порівнювати  їх недоречно, адже кожне з них по своєму красиве і неповторне, та мабуть для кожного існують свої сокровенні місця, де легко відпочиваєш душею, милуєшся неймовірними шедеврами природи. Для мене таким місцем є урочище Шпиці, унікальна вершина Чорногірського хребта з скельними виступами, висотою близько сорока метрів. Чудернацькі скелі-стрижні Шпиць є своєрідною козирною картою Чорногори, енергетична потужність цього місця відбирає мову, забуваєш що потрібно дихати. Величезний портал з кам'яних брил відкриває шлях до легендарної полонини Ґаджини, яка переливаючись яскравими кольорами жерепу та ялівцю, уламками скель та бравистим  полонинським різнотрав'ям, доповнює це вражаюче видовище. 

Спроба осідлати сусіда "Дракона"
   Потужний карпатський хребет Чорногора - зібрала навколо себе велику кількість популярних туристичних об'єктів. Це і обсерваторія на горі Піп-Іван, мальовничі озера Марічейка, Бребенескул та Несамовите, а також Чорногора - це нитка вершин, висота яких більша за дві тисячі метрів. Звісно урочище Шпиці  займає чільну позицію у списку чорногірських  must see. І не висотою над рівнем моря  зачаровують Шпиці, а грядою скель, які нагадуючи форму шпиць, дали назву цій місцевості.

Урочище Шпиці.
  За своєю геоморфологічною будовою секлі складаються з магурського пісковика  і утворилися дані кам'яні вежі, внаслідок руйнування вертикальних геологічних порід в четвертинному періоді, під час дії льодовиків, про що свідчить величезний кар, який носить назву Ґаджина. 


"Портал в Ґаджину"
Скельні виступи досить вузькі, тому якщо Вам таки захочеться ввести в свій організм добрий шмат адреналіну і Ви без відповідного спорядження спробуєте дістатися верхівки скелі - будьте дуже обережні. Шпиці наче леза, гострі і небезпечні. Раджу взагалі без відповідної підготовки та спорядження не ризикувати. 


На скелі
Шмат адреналіну
В той час коли ми перебували на Шпицях неподалеку кружляли два парапланериста, які споглядали на цю  красу з висоти пташиного польоту.

Парапланеристи
 Форми скель найрізноманітніші, тому багатьом в них вбачаються обриси тварин, потвор, навіть дракони. До речі, найбільша скеля, яка таки дійсно  чимось схожа на чудовисько, яке мало б спопелити вогем з пащі, так і називається - Дракон. І це не поодинокі назви, з давніх давен карпатські легенди та міфи доносять до наших часів деякі назви такі як: Диво, Вежі, Чернець, Сироти.

Верхи на скелі
  Згадуючи рядки з пісні про Довбуша "Візьміть мене на топори, занесіть мя в Чорні гори" так, за переказами, заповідав славний ватажок поховати його в Чороногорі, а достименно в Ґаджині, про що подейкують певні факти, що все ж Довбуш не був четвертований, а похований опришками саме тут. Щеб пак, адже Ґаджина - одна із найкрасивіших полонин в Карпатах, влетенська площа, де можна легко загубитися серез зарослів жерепу та кам'яних брил. Саме тут були схованки опришків, неподалік й Сідець Довбуша на Кедроватім, а в скелях й досі заховане закляте золото.

Полонина Ґаджина і зарослі жерепу
 Історична довідка доповідає про те, що рослинність Ґаджини колись була під реальною загрозою. За часів панування Польші, неподалік гори Маришевська Велика, окрім всім відомого туристичого притулку, від якого в наш час залишились лише руїни, функціонував завод по виготовленню масел, які видобували з гірської сосни - жерепу. Було чимало науковців, які виступали проти цього виробництва, адже природі завдалася непоправна шкода, масовим винищенням жрепу. Проте виробництво продовжувалось не зважаючи на застереження небайдужих людей. Остаточну крапку в історії цього виробництва поставив селевий потік, який змив з лиця землі споруду заводу. Після такого нищівного удару природи, виробництво припинилося і не відновлювалося.

Ґаджина
Своєю унікальністю ці місця приваблють все більше і більше туристів, популярними стали ночівлі і в полонині Ґаджина, яка в літній період заселена пастухами з села Бистрець, туристи не лінуються спуститися і знаочувати цьому чудововму закутку Чорногори. Зважаючи на масове зростання та популяризації туризму в Україні,  вважаю за конче необхідним зонувати дану територію, як заповідну. А Вас, шановні читачі, та мандрівнки прошу не завдвати шкоди цим прекрасним місцям, а зберегти їх для наших нащадків.
Чорні гори

Коментарі

  1. На скелях в Гаджині вперше відчув страх висоти.Там не погані місця для посадки рідкісних карпатських рослин.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Гадаю на Жандармах та кулуарах Близниці, теж непогані місця для цього

      Видалити

Дописати коментар

Популярні публікації