Стежка Довбуша. День Героїв - 2013

На високій полонинці ізродили рижки, а ци підем, пане брате, навесні в опришки?
В вробімо топірчики, із самої міді, як підем в опришки, не зазанаєм біди!
(з книги Г.Хоткевича "Камінна душа")

 Кожного року 23 травня в Україні хоч і не офіційно відзначається свято Героїв. Святкування тривають протягом останнього тижня травня, а вихідні дні вже стало доброю традицією проводити  в горах. Адже саме навесні в горах горіла перша опришківська ватра, полишали свої домівки в пошуках волі, після затяжної зими гірські хлопці. Відвідати ті місця, які огорнуті туманом з легенд та переказів, хоча б на мить перенестися  в той час, коли слава наших предків гриміла на рідній землі, заспівати старих пісень, добра справа і шана всім тим, хто будував, захищав і любив Україну.


  Карпати важко уявити без Довбуша. Він буде з Вами завжди поруч. Від неньки Чорногори до скель в Бубнищі лунає слава про ватажка опришків. Скрізь де ступала нога славного легіня Олекси Довбуша, залишилась історична згадка. Одним із таких місць є художньо-меморіальний комплекс "Стежка Довбуша", що знаходиться в урочищі Дрібка, неподалік міста Яремче, в межах Карпатскього Національного природного парку. Помітним орієнтиром цього місця, є Камінь Довбуша, який знаходиться над прірвою річки Прут. За переказами, під час нападу опришками на перешкоді стала величезна скеля, яку не можливо було подолати, лише могутній Олекса відламав від неї здоровенного каменя, поклав його на видному місці, в знак непереборної сили народу. 
 Екскурсія меморіальним комплексом "Стежка Довбуша" - обов'язкова програма для туристів, які подорожують автотранспортом, дітей, туристів похилого віку. Відвідування комплексу платне, поруч з входом на територію комплексу є стилізований карпатський базарчик з сувенірами.

Історія в камені
  Маршрут комплексу "Стежки Довбуша" знакований інформаційними щитами, з детальною інформацією про життя Олекси Довбуша. Також цікавими є роботи скульптора Д.Грабаря, в яких можна впізнати і обриси давніх героїв та події давнини. Багатьом відома пісня про Олексу "Ой по-під гай зелененький", а ті хто не знають, мають можливість вивчити її рухаючись стежкою. На інформаційних стендах які розташовані на маршруті, окрім історичних фактів про Довбуша є й текст цієї пісні. Стежка проходить комплексом по колу, приблизна довжина стежки біля трьох кілометрів. Місцями стежка виходить на прірви, траверсує схил над Прутом, з декотрих місць відкривається вид на хребет Горган-Явірник, та присілок Яремчі - Ямну.





  
 Геоморфологічна будова даної місцевості представлена ямненським пісковиком, який утворює тут чудернацькі кам'яні брили, скельні нагромадження. Тектонічні розломи утворили неподалік Стежки Довбуша найдовшу печеру Тектонічну(Довбуша) довжиною 417 метрів. Каміння покрите мохом, оточене зарослями ожини, в смерекових лісах було в давні часи схованкою для опришків. 

На території комплексу

Ямненський пісковик
 Найцікавішим місцем на маршруті є скельне нагромадження, з цікавими тріщинами, які за оповідками називалися "Коморами Довбуша". В таких місцях за переказами опришки могли перебути не одну ніч, а інколи в таких розломах скель ховали золото. В теперішній час скелі, висота яких біля двадцяти метрів приваблюють скелелазів, які часто влаштовують тут тренування. Для бажаючих продовжити мандрівку горами, ліворуч від основних скель є вказівник на гору Маковицю, при бажанні можна здійснити сходження на вершину, з якої відкривається чудовий краєвид на околиці Яремчі.

Скелі Довбуша на Стежці Довбуша
 За досить короткий час екскурсії Стежкою Довбуша, хочеться вірити, що кожному вона додасть впевненості в собі, для когось це буде лише приємна прогулянка Карпатами, а хтось відкриє в собі нові погляди на історичне минуле нашої держави. Нехай День Героїв буде для кожного з Вас, святом волі українського народу і дасть сил та наснаги новим Героям.

Слава Україні!

Коментарі

Популярні публікації