Знакування гірського хребта Свидовець (20-21.08.2011р.)

 Питання маркувати чи не маркувати маршрути в горах й досі викликає різні думки. Досвід європейських туристичних товариств надає нам хороший приклад для наслідування. Тільки завдяки поміркованому маркуванню та популяризації і розвитку екологічного туризму можна зберегти  гори. Упорядкування вже існуючих маршрутів дозволить якоюсь мірою контролювати величезний потік туристів. Тому на мій погляд маркування повинно бути в місцях де воно дійсно потрібне. В еру портативних пристроїв супутникового позиціювання, супутникових знімків орієнтування на місцевості спрощується та з тим втрачається смак орієнтування. Компасом і мапою користуватися стає не модно, простіше слідкувати за треком гаджета. З популярністю туризму в Україні в горах почастішали екстремальні ситуації, які на жаль закінчувалися трагічно. Сказати напевне чи допомогло б маркування уникнути фатальних наслідків важко але однозначно зайвим воно б не було. Після акції проведеної в серпні 2011 році, хочеться вірити що, Свидовець буде хоча б на дещицю безпечнішим.

Орієнтаційний стовп на вершині гори Ґерешаска

 19 грудня 2010р. на зворотньому шляху від озера Ґерешаска, від переохолодження загинув турист з Києва Сергій Сіренко. Не зважаючи на сучасне екіпірування туристу-солісту не вдалося знайти дорогу до урочища Драгобрат. Тому однією із причин трагедії вважаютья труднощі з орієнтуванням в несприятливі умови, а тим більше в зимовий період на даному хребті. Ігор Сіренко, батько загиблого, ініціював збір коштів на проведення маркування проблемних ділянок Свидовця. Акція проходила в рамках діяльності регіональної фундації Карпатські Стежки, встановлення стовпів та дороговказів було погоджено з службами МНС, також важливу роль відіграли чеські колеги, а саме Алеш Кучера, який зібрав кошти небайдужих до Карпат людей в Чехії та посприяв виготовленню інформаційних табличок. Окрема подяка начальнику Ясінського ГРПЗ Ропчуку С.С. за транспорт та проживання на базі "У  Степана", а також всім волонтерам та небайдужим людям, які долучилися до даної акції.

Обговорення деталей акції. База відпочинку "У Степана" ур.Драгобрат

 За два дні 24 волонтери з різних куточків України провели масштабну акцію по встановленню орієнтаційних стовпів на хребті. Поділившись на підгрупи в перший день, за сприяння того факту, що автомобілем ГАЗ-66 було вивезено на хребет матеріали, дозволило в перший день зробити левову частку роботи, благо погода сприяла нам.

Забір гравію для бетонування стовпів на хребті.
Доставка матеріалів на хребет
Розпочата акція була з повторного бетонування раніше встановленого стовпа на горі Трояска. 

На горі Трояска
А далі в швидкому темпі було встановлено стовпи на Ґерешасці, на повороті до озера Догяска, горі Котел, біля Ворожески, на г.Стіг та інших місцях загальною кількістю 13 орієнтаційних стовпів.


Встановлений стовп на горі Великий Котел

На горі Стіг
 Втомлені але задоволені роботою поверталися на ночівлю в затишний котедж "У Степана", де чекала нас смачна вечеря. Дякуємо, за це дівчатам, які нагодували чималу кількість людей.
Наступного дня акція продовжилась. Метою недільного дня було встановлення (вже без автомобіля) стовпів на Жандармах, Близниці, перемичці між Близницями та висоти 1678, яку можна дійсно назвати поганим місцем, адже саме тут губляться більшість гірськолижників та туристів.Матеріали цього разу виносили на свої плечах, та навіть це не заважало робити добру справу, яка можливо колись врятує життя.

На перемичці

Нестандартна ноша


На вершині г.Близниця
Волонтери акції
 Виконаною роботою були всі задоволені адже працювали на совість з хорошими намірами. За роботою знайомилися, знаходили нових друзів, однодумців. І як показав час з більшістю підтримуємо зв'язок і зараз. Добра справа згуртувала людей які дивляться в одному напрямку - в напрямку, як зробити гори безпечнішими,чистішими та кращими. Дякую Всім!

Фотосвітлини надані учасниками акції.

(Burs, Vasyl, mr.Z,Shugar,Oleg)

Коментарі

Популярні публікації