Сивина Сивуль 01-03.05.2013

 Живе спілкування, наче жива ватра - незамінна і неповторна. Зустріти товариша в горах,  провести вечір в живому спілкуванні - надзвичайно приємна і хвилююча подія. Доброю традицією стали зустрічі на травневі свята з друзями в горах. Такі спільні походи надають енергії та наснаги на цілий туристичний сезон.  Другий рік поспіль найвищі вершини Горган привітно зустрічають туристів з різних куточків як і України так і ближнього зарубіжжя. Полонина Рущина, вкрита  яскравим килимом з крокусів, та ще в декотрих місцях притиснута злежаним снігом, який під подихом вітру нагадує про недавню зиму, стала цього року відправною точкою для багатьох мандрівників, а на своїх травах та квіткових землях  дала можливість розташуватися більше п'ятдесятьом туристам.  Після теплої та затишної зустрічі, з смачним бограчем, піснями, кожен з нас набравшись сил продовжив свою мандрівку чарівним краєм жерепу та кам'яних ґреґотів-цекотів.

Вид на г.Мала Сивуля
 Пасмо Сивуль, найвищий гірський масив розташований в Горганах, являється одним із найбільш популярних об'єктів цього регіону. Зручна логістика, а також безліч цікавих маршрутів, як проходять цією місцевістю, приваблюють велику кількість туристів. Не відчувають проблем і з місцями для наметів та водою подорожуючі. Одним із таких місць є полонина Рущина, розташована у підніжжі гори Мала Сивуля, довжиною майже в один кілометр, дає початок річці  Бистриця-Солотвинська, має безліч місця для туристів. 

Полонина Рущина
Шафрани на полонині Рущина
  У весняну пору полонина вкрита килимом із Шафранів Гейфеля, інколи виникають труднощі, щоб розікласти намет не пошкодивши тендітні весняні квіти Горган. На полонині окрім квітів є ще декілька сусідів, один із них - це руїни польського туристичного схроніска, а за іншою версією прикордонна застава, яка у часи воєн була командним пунктом. Ще один сусід, чи то сусідо - урвище Пекло, за п'ятсот метрів від полонини Рущина між пасмом Сивуль та хребтом Тавпіширка. Являє собою наслідок ерозії грунту у вигляді осипового схилу. Цікава інформація для подорожніх - саме з околиць урочища Ви зможете зателефонувати рідним, адже тут є покриття мобільних операторів.

Урвище Пекло
 Після дзвінка рідним, можна зайнятися одним із неодмінних атрибутів чудової мандрівки - приготування першої страви  і як вже склалося історично - бограчу, мадярсього гуляшу з великою кількістю м'яса з різноманітними перчиками, паприками, що надає яскравого пряного угорського смаку. Процес приготування досить тривалий, інгредієнтів бограч має безліч, за нашою традицією в складі весняного бограчу  обов'язково є - невеличка кулька з снігу.


 Піднімаючись з полонини Рущина на вершини Сивуль одразу розумієш звідки походить назва вершин. Кам'яні моря та  ріки стікають з вершин розфарбовуючи їх в посивілий колір. Греготи, горги, цекоти, горгани - всі типи кам'яних нагромаджень зустрічаються на Сивулях. На північній стороні вершин виблискує сніг, міниться, іскриться спокушаючи ступити на його зпресовану поверхню, в спекотний травневий день, відчути зимову прохолоду.

Сиві Сивулі
 Рухаючись хребтом Сивуль,  відчуваєш себе людиною, яка біжить по лезу бритви, гребінь, по якому проходить стежка, гострий, північний схил засніжений, межує з глибокою прірвою, яка тягнеться сотні метрів донизу. При проходженні таких ділянок рекомендую пояс наплечника тримати розстібнутим, щоб під час зриву з гребеня або обвалу карнизу, можна було б швидко звільнитися від рюкзака.

Спуск з г.Велика Сивуля
Стежка на г.Велика Сивуля
Пасмо Сивуль. На дальному плані г.Ігровець
 Цікавими об'єктами є залишки Першої світової війни. Околиці Сивуль, Ігровця, Високої та інші вершини помережені великою кількість окопів, траншей викладених з каміння, бліндажів. Трапляється чимало залишків колючого дроту та інших відголосів війни. Особливо потужними виглядають руїни за горою Лопушна, за своїми масштабами схожі на командний пункт. Оточені стінами з каменю, були добре захищеними, до місць де були розташовані кулеметні гнізда, ведуть сходи викладені з каменю. 

Ехо війни в Карпатах
Стіна викладена з горганського каміння
 Рухаючись цими чудовими місцями задля відпочинку, в голові важко вкладається, як майже сто років назад, тут точилася запекла боротьба,де безліч вояків рясним потом і кров'ю поливали горганські кам'яні поля  за свою перемогу.

На перевалі Боревка
 Завершуючи мандрівку пасмом Сивуль, ми відвідали перевал Боревка, на якому теж є вода і зручно розташовуватись туристам. Боревка як і Рущина відправна точка у всі напрямки. Гарний вид з намету, хороша погода, створює незабутню атмосферу подорожі. Вже по дорозі додому , ще довший час в думках залишатимуться сестри Сивулі, ковдра з шафранів та океани каміння. До наступної зустрічі, гори!


Коментарі

Популярні публікації