Екологічна акція на полонині Рущина, г.Сивуля (08-09.09.2012)

  Прагнення зробити Карпати кращими, чистішими, об'єднує все більше і більше небайдужих людей. Левову частку  робіт благоустрою наших гір виконує регіональна фундація "Карпатські Стежки" Діяльність якої широкомасштабна, це і відновлення туристичних притулків, встановлення орієнтаційних вказівників і проведення екологічних акцій. Під закінчення "теплого" туристичного сезону, а саме восьмого та дев'ятого вересня, силами членів фундації "Карпатські стежки" та волонтерів з різних куточків України, була  успішно проведена екологічна акція на полонинах Рущина та Боревка.


Вирушаючи з похмурого в той день Івано-Франківська, рухався наш мікроавтобус до села Стара Гута, що на Богородчанщині. Низька хмарність та невеликий дощик застали нас ще по дорозі з обласного центру. Але в жодного з присутніх не було й думки щоб відступати. Налаштовані всі були активно попрацювати, виконати поставлену перед собою мету. Підїжджаючи до Гути, погляд був спрямований десь в далечінь, в густу перину з хмар, які сховали від нас Сивулі з Ігровцем. Дорога до Межирік, виявилася в дуже поганому стані, лісогуби, своїми вантажівками вщент знищили її. Лише Горгана Василівна (так лагідно зветься авто В.Гутиряка) змогла дотранспортувати наплечники до стартової точки. Наша група розділилася на два загони. Більш численна група вирушила на Рущину, інші на Боревку. Після невеличкого перепочинку та сніданку, вирушаємо. Повільно набираючи висоту раз за разом, переходимо-перебродимо Бистрицю-Солотвинську, погода вкотре нагадує нам про свої примхи, то змочить невеликим дощем, то покаже вдалині сонячного промінчика. Затяжний підйом до Рущини, використали наші товариші з користю - адже назбирали чимало білих грибів, а отже на вечерю в нас обов'язково були карпатські смаколики!  І ось через пару годин підйому, ми нарешті на полонині. Швиденько готується чай, щоб загріти тих хто втомився і змерз. Відмічу, що на верху тоді було відносно прохолодно, та це не заважало ходити в шортах та сандалях. Нас чекала гаряча робота, тоді ми оголосили справжню війну сміттю.

Розділившись ми почали тотальну зачистку полонини.Одні носять, інші копають, робота закипіла! Однозначно було вирішено - перезахоронювати лише скло та метал. Весь пластик було знесено вниз. Мені з товаришами випав кусник з струмком, де протягом години ми звільняли його від залишків поліетилену, пляшок та іншого мотлоху, далі ми зносили його до ями, де й успішно його закопували.

Звісно не оминули ми і залишків руїн старого притулку 1939р. який вщент був заповнений сміттям. Без великих  перерв, робота проводилась швидкими темпами, ліквідовувались старі смітники, закидались камінням, також місця для вогнищ, обкладалися камінням.

 До настання сутінок полонина набула зовсім іншого вигляду. Виконавши заплановану роботу, отаборились, смакували смачну вечерю, досхочу ласували грибами, обговорювали виконану роботу, міркували над планами на майбутнє.  Мені ще вдалося зібратися з силами і після перепочинку піднятися не вершину Малої Сивулі.

Зважаючи на настання сутінків вирішуємо вже завтра піднятися на Велику Сивулю.
Наступного дня нас радісно пригрівало сонечко! Після сніданку вирушаємо відвідати найвищу вершину Горган.

Немов би  колиска для хмар, ці місця. Участки жерепу колоритно вирізняються на велетенських цекотах величних Сивуль .Чудові прекрасні місця!


Післямова
 Зусиллями небайдужих людей, ще одне популярне туристичне місце, звільнилося від наслідків несвідомої туристичної діяльності. Хочеться вірити, що ще тривалий час там буде чисто, хочеться вірити, що кожен, чий маршрут буде проходити через Рущину, докладе максимум зусиль, щоб зберегти її в чистому та охайному вигляді. Дякую Всім!


Учасники екологічної акції.

Світлини Фіцака В.

Коментарі

Популярні публікації